Srebrno jezero je ugostilo najbolje srpske triatlonce i goste iz sedam zemalja kroz drugo takmičenje u sezoni 2022 pod nazivom Otvoreno prvenstvo Srbije u triatlonu 2022

jun 20, 2022

Srebrno jezero je ugostilo najbolje srpske triatlonce i goste iz sedam zemalja. Kroz drugo takmičenje u sezoni 2022. pod nazivom „Otvoreno prvenstvo Srbije u triatlonu 2022 – olimpijska distanca“ čiji je domaćin po treći put bilo Srebrno jezero prodefilovalo je preko 200 takmičara, a vicešampiona je postaosrpski triatlonac Vladimir Danko.

Žetvu medalja priredili su takmičari iz Ukrajine, koji su se kako u ženskoj tako i muškoj konkurenciji popeli na pobedničko postolje, dok je Srbija kao domaćin osvojila mesto vicešampiona. Trka u formatu 1.5km plivanja, 40km bicikla i 10km trčanja je i zvanično Prvenstvo Srbije u triatlonu – olimpijska distanca u organizaciji Sportskog udruženja „11TRI“, Triatlon savez Beograda i pod pokroviteljstvom Ministarstvo omladine i sporta i Opštine Veliko Gradište – Sportski savez Velikog Gradišta.

U olimpijskoj disciplini u skladu sa standardom svetskih najpoznatijih trka i pravilima organizacije takmičenja propisanim od strane ITU/ETU/STU asovi triatlona prikazali su svu atraktivnost ovog sporta koji je spartanski, koji je neumoljiv, ali i neodoljiv, koji je satkan od tri bazna i večna olimpijska sporta. Pored glavne trke takmičenje je održano i u kategorijama pionira, kadeta i juniora.

Kroz mirnu vodu Srebrnog jezera, biciklističkom stazom koja se vozi nasipom po putu ka Zatonju na novoj asfaltnoj podlozi bez visinskih razlika i trčanje na asfaltiranim stazama kroz divnu prirodu prvi je na cilj stigao Ukrajinac Miron Bojko rezultatom 2:03:49 minuta (po segmentima je zabeležio sledeće rezultate – plivanje (21:13), bicikl (1:03:02) i trčanje (38:39). Ubrzo nakon Bojka, kroz nepuna dva minuta kroz cilj je prošao, osvojio srebro i naslov vicešampiona srpski triatlonac Vladimir Danko ostvarivši rezultat 2:05:18 minuta (po segmentima je zabeležio sledeće rezultate – plivanje (23:15), bicikl (1:03:48) i trčanje (37:30). Bronza je pripala Ukrajincu Ivanu Ševčenku.

U olimpijskom sportu koji je pozlatio Srebrno jezero briljirale su i dame i pokazale zavidne rezultate, otpornost, spremnost i savršenstvo zdravlja koje ovaj sport zahteva. Zlato je osvojila Ukrajinka Krilova Marharita rezultatom 2:17:33 – plivanje (27:38), bicikl (1:05:41) i trčanje (43:25). Druga je kroz cilj prošla srpska takmičarka, 20-godišnja Iva Đukić sa ostvarenim vremenom 2:21:35 – plivanje (30:12), bicikl (1:05:06) i trčanje (45:20), dok je bronza otišla u ruke Ukrajinke Varvare Mikine.

U kategoriji štafeta prvo mesto zauzeo je tim Nis, druga pozicija pripala je ekipi Sport i Zdravlje, treće mesto osvojila je postava Sd Running Team.

“Trka na Srebrom jezeru, bila je prava poslastica za sve ljubitelje triatlona, adrenalinskog i spartanskog sporta koji kada jednom uđe u vene, više vas ne napušta, već neprestano mami i postavlja vam lestvicu više za čije obaranje ćete uložiti svaki atom snage koji imate i ni jednog trenutka neće zažaliti. Imali smo fantastičan takmičarski dan na “srpskom moru” koje nas je treći put ugostilo u svoj svojoj raskoši i lepoti prirode. Glavne trke u olimpijskoj distanci u obe konkurencije bile su do samog kraja neizvesne po pitanju pobednika, nijanse su odlučile, čestitamo svim učesnicima na svemu što su prikazali i ostvarili. Sportsko udruženje 11Tri i Triatlon savez Beograda nastavljaju svoju misiju razvoja i oplemenjavanja ovog sporta na našim prostorima. Sada se okrećemo trci kojom ćemo zatvoriti sezonu, spektaklu koji nas očekuje na Adi Ciganliji u kome će učestvovati preko 500 takmičara” zaključio je Darko Savić predsednik sportskog udruženja 11Tri.

Sezona 2022. triatlona u Srbiji obuhvata tri trke. Prva i druga, Prvenstvo Srbije u sprint discipline i Olimpijski Triatlon – Prvenstvo Srbije na Srebrnom Jezeru spustili su zavese za ovu takmičarsku godinu, dok je poslednja i ujedno najveća i najspektakularija zakazana je za 18. septembar 2022. trkom godine 11Tri Belgrade, šampionatom Srbije u poludistanci koja se sastoji od 1.9km plivanja, 90km vožnje biciklom i 21.1km trčanja.

Podeli vest