Šta je potrebno za prvi triatlon?

jan 29, 2020

Vozili ste bicikl, trčali po keju, naselju? Istrčali ste polumaraton? Odlučili ste da probate nešto novo, drugačije, da odete korak dalje? Mnogim rekreativcima triatlon se nametnuo kao naredni stepenik, ali, triatlon zahteva malo više od “obuj patike i izađi napolje”.

Ovaj sport se sastoji od tri discipline: plivanja, biciklizma i trčanja  . Iako je široko rasprostranjeno mišljenje da je triatlon skup sport, osim dobre volje i treninga, prvu trku možete uraditi sa opremom koju već praktično posedujete .

Ovo su tri stvari koje su vam  neophodne  da završite prvu  triatlonsku trku bilo da je u pitanju SprintOlimpijski ili poludugi triatlon.

1. ODLUKA

Sama činjenica  da ste rešili da prijavite svoju prvi triatlonsku trku govori da ste dovoljno motivisani da probate nešto novo,  i još jednom izađete iz svoje zone komfora.  Treba poštovati trku koju treba spremiti, ali nemate razloga da se plašite distanci koje treba preći, uz adekvatan plan i pristup, trka ce vam biti pravo zadovoljstvo , kao i hiljadama ljudi koji protrče kroz cilj.

2. OPREMA

  • kupaći kostim ili šorc za plivanje,
  • bicikl, kaciga, biciklističke sprinterice (one čak i nisu obavezne, možete voziti i u patikama za trčanje što će vam dodatno uštedeti vreme u tranziciji)
  • šorc, majica i patike

3. TRENING PLAN

Redovan trening je verovatno ključna stvar kada je uspešan završetak trke u pitanju, ali greška koju početnici često prave je preterivanje sa  treniranjem poneseni velikim entuzijazmom. Zato je plan treninga osnovna stvar koje se treba pridržavati, da ne bi došlo do hroničnog umora i kasnije neželjenih povreda.

Mudar izbor trke je takođe vrlo bitna stavka, posebno ako se uzme u obzir da je u pitanju prvi put ili možda jurite svoj PB. Serijom trka koju organizujemo,  11TRI Belgrade vam nudi da vaše ciljeve pretvorite u stvarnost.

U narednim tekstovima ćemo pokušati da vam približimo kako odluku pretvoriti u stvarnost i kako se fizički spremiti za prvi triatlon, kao i na koje stvari obratiti pažnju, i koje su najčešće greške koje prave novopečeni triatlonci.

Podeli vest